Discussieavond
Algoritmes in publieke besluitvorming

Online gesprek met Lisa van Ginneken en Hind Dekker

24 februari 2021

20:00 tot 21:00 uur

Algoritmes hebben veel invloed op onze levens. Steeds vaker zit een algoritme op de stoel van de ambtenaar of zelfs die van de rechter. Dat kan op een neutrale, feitelijke manier zijn, bijvoorbeeld om uit te rekenen hoeveel belasting je moet betalen. Maar het kan ook op een oordelende manier, bijvoorbeeld om te voorspellen of je belastingfraude gaat plegen. Dat daarbij dingen mis kunnen gaan heeft de Toeslagenaffaire duidelijk laten zien. Algoritmes in publieke besluitvorming zijn nooit neutraal en vragen daarom een politieke afweging. 

Op deze discussieavond gaan kandidaat-Kamerleden Hind Dekker en Lisa van Ginneken in gesprek met elkaar en met experts over de vraag wat de rol van de politiek moet zijn bij het gebruik van algoritmes. Welke afwegingen moeten vooraf gemaakt worden? Hoe kan je verantwoording afleggen over de werking van het algoritme? En wat betekent dit voor de politieke besluitvorming?

Zij spreken hierover onder andere met Daniël Tijink van ECP en Arjan van Venrooy van Verdonck, Klooster & Associates (VKA).

Registratie voor het evenement verloopt via D66 Midden Nederland.